Veelgestelde vragen

Vragen over Tafelzeil / Tafelkleed

U bent zeker niet de enige die twijfelt welke maat tafelkleed of tafelzeil u het beste kunt kiezen voor uw tafel. Speciaal om u te helpen hebben we een fijne rekenhulp op onze site geintroduceerd. Vul hier eenvoudig de maten van uw tafel in en u krijgt van ons een persoonlijk advies over de ideale maat van uw tafelkleed of tafelzeil. Handig, niet waar? U kunt de rekenhulp vinden bij ieder product waarbij maten van belang zijn.
Natuurlijk wilt u zo lang mogelijk van uw tafelzeil of tafelkleed genieten! Een paar tips voor een langdurig en blij gebruik van uw kleed:

- Gebruik geen schuur- of bleekmiddelen om uw kleed schoon te maken. Hierdoor ontstaan hardnekkige bleekvlekken.

- Veel gecoate tafelkleden mogen in de wasmachine gewassen worden, wanneer dat nodig is. Doe dit niet te vaak, alleen wanneer écht nodig. De coating slijt van intensieve wasbeurten. LET OP: een PVC tafelzeil mag nóóit in de wasmachine. Bij elk product op onze website staat aangegeven of het in de wasmachine mag of niet.

- Kijk uit met scherpe voorwerpen. Sommige tafelzeilen/tafelkleden zijn super sterk, maar helaas kán alles kapot.

- Vlekken van mosterd, tomaten, rode bieten, kerrie enz. trekken soms snel in het zeil. Flink geknoeid? Wij raden u aan al tijdens de maaltijd even snel met een doekje de vlek te verwijderen. Na de maaltijd is voor sommige tafelzeilen al te laat. Mocht u onverhoopt toch een onverwijderbare vlek hebben, hang het tafelkleed dan in zijn geheel een uurtje in de zon en de meeste vlekken zullen verbleken. Sowieso verbleken alle vlekken na een tijdje, ook als je er verder niets aan doet.

- Zitten er vouwen in uw kleed? Een PVC-tafelzeil mag aan de achterzijde gestreken worden met een doek ertussen, maar zonder stoom. Een tafelkleed (op basis van een echte stof) mag aan de achterzijde gestreken worden, ook zónder een doek ertussen en mét stoom.

- Teveel zonlicht kan de kleuren van zowel een tafelzeil als een tafelkleed doen verbleken. Wees daarom een beetje lief voor uw tafelkleed en laat het geen dagen of weken achter elkaar in de zon te liggen als u er lang plezier van wilt hebben.

- Rol het kleed opnieuw op de meegeleverde rol
Wij leveren uw tafelzeil/tafelkleed standaard op een rol. Wij raden u aan deze rol goed te bewaren, zodat u het kleed gemakkelijk weer terug op deze rol kunt rollen wanneer u het kleed wilt opbergen. Zo blijft uw kleed netjes en kreukvrij.


- Opgevouwen bewaren
Wilt u het kleed liever opgevouwen bewaren? Voor tafelkleden (gecoat tafellinnen) is dit in principe geen probleem, vouwen kunnen aan de achterzijde van het tafelkleed eenvoudig weggestreken worden. Een tafelzeil (PVC) opgevouwen bewaren kán ook, maar de kans op beschadiging is hierbij een stuk groter dan bij oprollen. We zien vaak dat een tafelzeil dat een lange tijd opgevouwen heeft gelegen wat gaat beschadigen op de vouwnaatjes, zonde! Om dit zoveel mogelijk te voorkomen raden we u aan het tafelzeil zo op te vouwen dat de onderzijde van het tafelzeil naar buiten valt, zodat de PVC toplaag niet zo snel beschadigt.
Ja, in principe kan elk tafelzeil of tafelkleed buiten gebruikt worden. Onze tafelzeilen/tafelkleden zijn allemaal waterdicht en vlekwerend, een prima bescherming voor de tuintafel. Wél wijzen wij erop dat het geen speciale outdoor tafelkleden of tafelzeilen zijn. Bij blootstelling aan teveel zonlicht kunnen de kleuren verbleken.
Ja, zeker weten! Bij de gecoate tafelkleden kunt u er voor kiezen het door ons af te laten werken. Door voor een afwerking te kiezen zal het tafelkleed niet kunnen rafelen en blijft het langer mooi. Onze naaister kiest een mooi biaisbandje uit in een bijpassende kleur of wanneer dat mooier is wordt het kleed afgewerkt door middel van een zoom rondom. De PVC tafelzeilen worden niet afgewerkt, ze gaan niet rafelen.
1001factory heeft een tafelkleed voor élke tafel. Voor PVC tafelzeil is de maximale breedte 183 cm. Wat betreft de gecoate tafelkleden hebben we echter een héél ruim aanbod aan kleden tot wel 280 cm breed. Een aantal tafelkleden kunnen we zelfs leveren tot 320 cm breedte.
Tafelzeil is in de basis gemaakt van plastic (pvc), dit zijn de tafelzeiltjes die je ook bij de Blokker of de Marskramer kunt kopen (ons aanbod is uiteraard veel leuker en uitgebreider ;)). Onze gecoate tafelkleden zijn in de basis gemaakt van een stof, deze stof is vervolgens voorzien van een afwasbare en vlekwerende coating.


Onze tafelkleden (gecoat tafellinnen) zijn van hoge kwaliteit en hebben een langere levensduur dan een PVC tafelzeil. Een PVC tafelzeil is gemiddeld na een half jaar weer aan vervanging toe. PVC tafelzeil wordt niet langer geproduceerd zoals in de ´goede oude tijd´. Tegenwoordig worden er hoge eisen gesteld aan het fabricageproces. Er mogen bijv. geen schadelijke weekmakers (Phthalaten) meer gebruikt worden. Daardoor zijn de tafelzeilen milieuvriendelijker geworden, maar helaas ook wat minder sterk en duurzaam. PVC tafelzeilen zijn lekker voordelig: voor weinig geld bescherm je je tafel en geef je een enorme boost aan je interieur. Wil je kwaliteit? Ga dan voor een van onze gecoate tafelkleden.

Vragen over Tafelbeschermers

Misschien ben je wat teleurgesteld wanneer je ziet dat wij de tafelbeschermmat niet exáct in de lengte en breedte op maat snijden.
We willen dat je écht kunt genieten van je tafelbeschermer en vragen je daarom zelf de puntjes op de i te zetten. Zelf kun je er als geen ander voor zorgen dat de tafelbeschermmat helemaal naar je zin op tafel ligt. Een tafelbeschermmat kan, afhankelijk van de temperatuur, in de breedte wat uitzetten en in de lengte wat krimpen. We laten het daarom aan jou over om te beslissen hoe je de mat wilt snijden. Je kunt er voor kiezen de mat exáct op de maat van je tafel bij te snijden, wij raden dit echter niet aan omdat de mat wat kan krimpen. Het zou zonde zijn als de tafelbeschermer straks net iets te klein is voor het tafelblad, niet waar? We adviseren altijd op 200 cm ongeveer 1,5 cm extra te nemen om de krimp op te kunnen vangen. Daarnaast is het voor ons moeilijk op de millimeter nauwkeurig te snijden, omdat het ook voor ons handwerk is. Ook bestaat de kans dat uw tafel niet volledig haaks is.
Jazeker! Bij twijfel raden we je zeker aan eerst een proefstukje te bestellen. Dit kost je slechts 1 euro (gratis verzending) en dan weet je 100% zeker dat het artikel naar je zin is. Je kunt het materiaal even voelen en de kleuren in het echt bekijken. Dat is toch altijd fijner dan op een beeldscherm.

Vragen over Plakfolie

Een plakfolie op een nette manier aanbrengen is eenvoudig met de volgende instructies: Een uitgebreid stappenplan + een aantal tips and tricks vind je hier.
Plakfolie is op alle oppervlakken te plakken die glad en vetvrij zijn. Een oppervlak ontvet je eenvoudig door het schoon te maken met schoonmaakmiddel/zeepsop. Zorg ervoor dat het oppervlak ook goed stofvrij is. Is het oppervlak opgedroogd? Dan kun je aan de slag met plakken!
Dat kan in de meeste gevallen! Let erop dat muurverf volledig droog/uitgehard is voordat je er een plakfolie op kunt plakken. Op spuitwerk (niet gladde muur) zal plakfolie niet goed genoeg kunnen hechten.
Een plakfolie kun je op eigen risico op glas plakken. Wij hebben zelf een aantal ramen beplakt met plakfolie en hier nooit problemen mee ervaren. Op internet is te vinden dat je met HR++ (of soortgelijk) glas wel extra voorzichtig moet zijn. Bij twijfel raden we je aan om je te laten adviseren door aannemer/glasleverancier.
In principe is plakfolie prima in een vochtige ruimte te plakken, zoals bv. een badkamer. Belangrijk is wel dat de ruimte niet constant vochtig mag blijven. De plakfolie moet tussendoor op kunnen drogen (evenals de wanden en het plafond).
Plakfolie heeft in de meeste gevallen geen herhalend patroon (zoals behang dat wel heeft). Exact op patroon plakken is dus wat lastiger. Het kan vaak wel, maar dan moeten de banen elkaar soms wat overlappen.